h1

Mayor (Yuriy Bykov, 2013)

26 iulie 2014

Mayor e versiunea rusească a Poziției Copilului. Doar că accidentul nefericit se produce în Rusia unde știe toată lumea cît de corecte sînt autoritățile, mai ales că au de acoperit pe unul de-al lor, chiar pe maiorul secției de poliției pe raza căreia s-a produs accidentul.

Evoluția personajului e ok, pare validă psihologic și are în vedere șocuri post-traumatice, minime sclipiri de umanitate dar și cinism cît cuprinde. Personajele adiacente negative sînt și ele în dubii, dar netrecînd prin șoc, au mai multă luciditate și acționează rațional, ca la carte, că doar nu e prima dată cînd fac așa ceva.

Cel mai interesant aspect al filmului de față – că s-au mai făcut alte cîteva sute lungmetraje fix cu aceeași dramă – sînt momentele care preced acele decizii care împing povestea și drama cu un pas mai departe de o rezolvare simplă. Polițiștii și procurorii își calculează fiecare pas, iar indifirent de cît de razna o ia maiorul, există soluții și rezolvări.

Altfel, e o parabolă nu neapărat foarte reușită despre dog eat dog și survival of the fittest și conține și ceva panseuri ieftine despre om și sensul său. Am văzut un film rusesc despre cinismul și corupția autorităților ceva mai interesant – Portret v sumerkakh (Angelina Nikonova, 2011).

4 comentarii

  1. Dupa poza speram la un Transporter rusesc.


    • e doar Poziția Copilului rusesc 🙂


  2. Dar Metro rusesc a plăcut la tine tavarișci?!Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: