h1

Shakespeare High (Alex Rotaru, 2011)

30 martie 2013

poster_lg

Miercuri seară a avut loc, în cadrul Festivalului pentru elevii de liceu şi gimnaziu „Hai la teatru!”, proiecţia documentarului „Shakespeare High”, un film despre o competiţie similară din SUA. Evenimentul a fost o bună ocazie pentru tinerii ieşeni pasionaţi de lumea scenei să vadă cum se joacă teatru în alte părţi ale lumii, dar numărul spectatorilor a fost extrem de redus şi format doar din câţiva studenţi. Lipsa participanţilor de la Festival, la film, ar putea fi justificată de absenţa subtitrării în limba română, dar asta nu scuză interesul extrem de redus al elevilor în a se expune unui orizont cultural mult mai vast decât sursele deja existente.

Din cauza unei decalări din programul trupelor de teatru ieşene, proiecţia filmului a întârziat timp de 20 minute, timp în care spectatorii au putut urmări şi o scurtă scenetă care concura în cadrul Festivalului. Am avut astfel ocazia să fac o comparaţie între ce se joacă „la noi” şi ce se joacă „la ei”. Diferenţele există, sunt mari, dar asta se întâmplă în primul rând din cauza motivului expus mai sus (expunerea redusă la cultura valoroasă) şi în al doilea rând din cauza lipsei unei tradiţii a teatrului şcolar. Festivalul „Hai la teatru!” e abia la a şaptea ediţie, pe când competiţia din SUA e la cea de-a 95-a!

Totuşi, asemănările sunt uşor de remarcat în ceea ce priveşte estetica pieselor jucate de liceeni din ambele zone culturale: cu toţii sunt influenţaţi de ce văd la televizor. Americanii au stand-up şi violenţă, iar noi kitsch şi lipsă de inspiraţie regizorală. Dezinvoltura şi talentul remarcabil al unora dintre elevii „lor” se explică şi prin existenţa în curiculă a unor ore opţionale de teatru (ceea ce la noi abia a apărut recent ca idee agreată de guvernanţi), ale căror efecte pozitive nu se opresc doar la calităţile artistice: mulţi dintre elevii participanţi la festivalul american provin din familii cu probleme, iar teatrul le-a oferit o perspectivă nouă, un motiv să rămână în şcoală, iar pentru unii dintre ei aceste cursuri au fost începutul unei cariere încununate cu Oscarul pentru Cel mai bun Actor, cum a fost cazul lui Kevin Spacey.

Nu ne rămâne decât să susţinem introducerea în programă a orelor de teatru şi să sperăm că acest lucru se va întâmpla cât mai curând.

*articolul ar fi trebuit să apară în cotidianul regional „Evenimentul de Moldova”, cu titlul „De ce elevii americani joacă teatru mai bine decât ai noştri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: