h1

Sensul războaielor

28 noiembrie 2012

Pentru că la facultate am un curs de „Roman anti-război” și pentru că eu consider această abordare drept tezistă, am insistat astăzi, la cel de-al 9-lea curs, pe anumite aspecte. Marea „teză” – recunoscută la finalul cursului de profesor – pe care prelegerile dumnealui o au, e că „războiul nu are sens”.

Dacă rămînem în paradigma istorică a celor două războaie mondiale, ea se susţine pentru că (1) luptînd într-o alianţă de state, ajungi să te sacrifici pentru o altă ţară (care eventual are şi o altă religie), astfel sensul naţionalist sau religios devenind ne-relevant şi (2) pentru că durata unui astfel de confruntări e atît de lungă, impactul economic este unul negativ, pierderile umane şi materiale devin incomensurabile, deci toată povestea n-are cum să se mai justifice pragmatic.

Dacă însă avem în vedere epoca modernă, contemporană, avem două tipuri de război pe care le putem identifica: (1) cel religios-etnic, precum Israel vs. Palestina/Lumea Arabă şi (2) cel economic, liberalizat, precum USA vs. state nedemocratice care au o piaţă de desfacere interesantă (mai mult, statele îşi plătesc proprii cetăţeni, care devin – în baza unui contract – soldaţi profesionişti). Desigur că, peste acestea două, mai există şi conflictul politic (primăvara arabă, căderea Cortinei de Fier etc.) însă trecînd de entuziasmul creat de mass şi social media, e evident că în spate se află motive economice şi uneori religioase.

Ergo, e vetust să susţii că „războaiele nu au sens” în epoca noastră. Din contră, războaiele au sens (economic, religios etc.) doar că opinia publică nu acceptă aceste sensuri şi duce imediat discuţia în zona „merită să-ţi dai viaţa pentru un sens (care ulterior se dovedeşte a fi o retorică goală)?”. Poate că pe vremea lui Celine şi Hasek, contra-propaganda nu avea prea mulţi adepţi, însă astăzi emulaţia anti-război e invers-proporţională.

Asta însă nu schimbă aproape cu nimic situaţia: ne aflăm în continuare sub zodia tezismului, pentru că în orice tabără ne-am situa, tot ni se vinde ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: